TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Druženje sa novinarima

12. септембар 2014

Na inicijativu TONDACH-Potisje Kanjiža a uz podršku UNS (Udruženje novinara Srbije) ovih dana je upriličeno stručno putovanje sa ciljem da se posete mesta koja će u budućnosti ne samo obogatiti turističku ponudu nego će biti i stecište mnogih značajnih kulturnih zbivanja u našoj zemlji i u regionu.
Prva stanica na ovom putovanju bio je Mećavnik, u narodu poznatiji kao Drvengrad, u kojem se ubrzano odvijaju radovi na zameni krovnog pokrivača. Reći zamena je prevelik kompliment za do sada prisutnu imitaciju drvene šindre. Pravilnije bi bilo reći da se objekti ovog nesvakidašnjeg turističkog naselja u Parku prirode Šargan-Mokra Gora posle skoro deset godina postojanja konačno pokrivaju. Kao što su nam to ljubazni domaćini u više navrata ponovili, zasluge za to pripadaju pre svega profesoru Emiru Kusturici i njegovim saradnicima koji su još 2011. godine prepoznali mogućnosti i prednosti koje pruža crep Biber Extra koji postavljen na krovove brvnara neodoljivo podseća na pravu drvenu ili kamenu šindru.
Na insistiranje mnogobrojnih znatiželjnika delegacija je posetila i hotel na skijalištu Iver koji je takođe pokriven Biber crepom. Iako hotel trenutno nije u funkciji pripremni radovi za predstojeću skijašku sezonu su uveliko u toku.
Andrićgrad, prvi grad koji je svoje ime dobio po jednom dobitniku Nobelove nagrade, koji je za javnost širom otvorio svoje kapije na Vidovdan ove godine, bio je sledeći domaćin na ovom zanimiljivom putovanju.
Zahvaljujući dragim domaćinima ispostavilo se da ja naš boravak bio i poučan. Iz besede gospode Ljuba Jelisijevića i Rada Stojića , koji su nas gotovo neprimetno proveli kroz barem 500 godina istorije našeg postojanja na ovim prostorima ovekovečenim u građevinama koje reprezentuju pojedine epohe civilizacije, pa preko posete Andrićevom institutu i izložbi koja je posvećena godišnjici početka velikog rata, sve do krstarenja rekom Drinom sa usputnim zadržavanjima na istorijski značajnim lokacijama, saznali smo mnogo toga. Između ostalog i to da je jedan dan prekratak za posetu ovom gradu.
Naravno da je TONDACH-Potisje Kanjiža ponosan na to što je već postao deo istorije koji je ovim grandioznnim projektom ispričan a koji se svakim novim danom postojanja samo dopunjuje.
Za kraj jeseni u Kanjiži je predviđena izložba i projekcija materijala koji je nastao tokom ovog putovanja.