TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Konzervatori gosti TONDACH-a

21. октобар 2014
U fabrici TONDACH Slovenija u Križevcima pri Ljutomeru
U TONDACH Centrali u Austriji
U šetnji Gracom

Krajem prošle nedelje upriličeno je studijsko putovanje arhitektonske sekcije Društva konzervatora Srbije TONDACH fabrikama u Sloveniji i Austriji. Prvobitno je putovanje bilo planirano za kraj maja meseca, ali je zbog katastrofe koja je tada zadesila našu zemlju, ona otkazana.
Inače već višedecenijska odlična saradnja TONDACH-Potisje Kanjiža sa konzervatorima došla je u onu fazu kada je bilo potrebno uključiti i “pomoć prijatelja”.
Naime, kao što je poznato u Srbiji se ne proizvode glazirani crepovi, tj. crepovi čija je završna vidna površina obogaćena staklastim premazom koji crepu i krovu pokrivenom njime daje visoki sjaj. Ovi proizvodi se oduvek smatraju vrhunskom kategorijom i u graditeljstvu su zastupljeni pretežno na ekskluzivnim i reprezentativnim objektima.
U nadi da će i naše spomenike kulture jednog dana “ogrejati sunce” ova visoka delegacija je posetila fabrike TONDACH u Sloveniji i Austriji u kojima se proizvode glazirani crepovi za kojima već odavno vape krovovi svih značajnijih spomenika u našoj zemlji, a posebno u centrima gradova u Vojvodini.
Ova poseta iskorišćena je i za razmenu iskustava sa kolegama zaštitarima iz Slovenije i Austrije, kao i prezentaciju projekata koji su predviđeni za restauraciju.
Naravno da, kao i uvek, za njihovu realizaciju nedostaju finansijska sredstva.