TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

OBELEŽEN DAN DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE

22. фебруар 2014
Njegovo Kraljevsko veličanstvo, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević
Dejan Ristić, Državni sekretar u Ministarstvu kulture
dr Slavica Vujović
Mirjana Đekić, etnolog
Jelena Filipović, dia
Mirjana Blagojević, Republički Zavod za zaštitu spomenika
Darko Mijatović, "Potisje Kanjiža" a.d. Kanjiža
Dragana Šijak, dia
dr Mirko Kovačević

OBELEŽEN DAN DRUŠTVA KONZERVATORA SRBIJE

U Narodnoj biblioteci Srbije danas je održana svečanost povodom obeležavanja Dana DKS i 170 godina od donošenja Uredbe o zaštiti spomenika drevnosti
Prvi akt o zaštiti razvalina određenih razvalina i zamkova u Srbiji kao spomenika drevnosti'' donet je 22. februara 1844. godine. Izdao ga je knjaz Aleksandar Karađorđević , na predlog Jovana Popovića.Sterije a u saglasnosti sa Sovjetom.
Kao ''Uredba o zaštiti spomenika drevnosti iz 1844'' jedan je od prvih savremenih opštih spomeničkopravnih akata u Evropi 19. veka (posle propisa papske države, Grčke i možda još neke zemlje). To je prvi izvor savremenog spomeničkog prava, pa i savremene zaštite spomenika kulture i drugih kulturnih dobara u Srbiji uopšte.
U uvodnom delu svečanosti,prisutnima se obratio princ Aleksandar Karađorđević koji je podsetio da se još od Prvog srpskog ustanka u Srbiji javlja interesovanje za očuvanje kulturnog nasleđa. "Davne 1844. godine, moj predak, knez Aleksandar Karađorđević, doneo je uredbu o zabrani rušenja starih gradova i to je jedna od prvih uredbi takve vrste u Evropi u 19. veku, a u njoj je navedeno da se moraju čuvati spomenici prošlosti u izvornom obliku", kazao je on i dodao da je to i danas jedan od osnovnih principa zaštite kulturnih dobara.
Karađorđević, koji je skupu prisustvovao sa suprugom Katarinom, rekao je da sve institucije kulture prolaze kroz težak period, da je ekonomska kriza pogodila celo naše društvo, "možda najviše kulturu", smatra on.
"Vaša istrajnost u očuvanju kulturne baštine treba svima da bude primer, jer se čuvanjem prošlosti čuva nacionalni identitet", poručio je Karađorđević prisutnima.
Skupu se obratio i državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Ristić koji je rekao da je vreme u kojem živimo ispunjeno brojnim izazovima i da je svaki uspeh u kulturi višestruko važan.
On je izrazio uverenje da imamo prava na blagi optimizam, imajući na umu da su sredstva iz budžeta odvojena za kulturu duplo veća nego za prethodnu godinu i da će to omogućiti da određeni planovi budu realizovani.
Ristić je istakao da Srbija zauzima značajnu tačku u Evropi, ali i svetu obzirom na veliki broj kulturnih dobara koji poseduje.
"Ukoliko jedno društvo kulturu doživljava kao trošak, onda je to društvo osuđeno na propast" rekao je on i dodao da upravo zaposleni u DKS, ali i njihove kolege širom zemlje svojim zalaganjima i radom dokazujuju da kultura nije trošak, već resurs. "Ulaganje u kulturu je ulaganje u buducnost", napomenuo je on.
Snežana Jejić, predsednik DKS, je u svom delu obraćanja istakla da je 2013. godina bila uspešna, ali i naporna i da su ostvarili značajne rezultate u oblasti očuvanja kulturne baštine. Ona je svima poželela da se njihov rad vrednuje na pravi način. Jejić je ovom prilikom detaljno govorila o radu i aktivnostima Društva u prethodnoj godini.
Na ovoj svečanosti dodeljene su nagrade DKS-a:
Velika nagrada Društva uručena je arhitekti, konzervatoru savetniku Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin, Slavici Vujović.
Ona je nagradu dobila za posvećenost i predanost u dugogodišnjem radu na istraživanju, naučnom proučavanju, dokumentovanju, vrednovanju, zaštiti i popularizaciji raznovrsnog kulturnog nasleđa Srbije, a posebno za izuzetan doprinos u međunarodnoj saradnji i povezivanju različitih učesnika u procesu očuvanja nasleđa u celini.
Godišnja nagrada je pripala stručnom timu etnologu Mirjani Đekić i arhitekti Jeleni Filipović. Đekić je nagradu dobila za uspešno izveden projekat stvaranja muzeja na otvorenom u Neštinu, realizacijom rekonstrukcije kuće i vajata Dejanovića i pratećih objekata muzeja.
U obrazloženju žirija za nagradu Mirjani Blagojević je navedeno da je Blagojević nagrađena za predan i posvećen rad na istraživanju, dokumentovanju, zaštiti i prezentovanju ugroženih arheoloških lokaliteta na Koridoru 10, autoputu E80 (Niš-Dimitrovgrad.
Zahvalnica DKS pripala je Akcionarskom društvu "Potisje Kanjiža", a nagrada "Zlatna mistrija" Sekcije arhitekata DKS iz Fonda prof Milorada Dimitrijevića arhitekti Dragani Šijak.
Ovom prilikom predstavljen je novi Glasnik DKS, broj 37, publikacija pripremljena povodom jubileja konzervatora Mirka Kovačevića i publikacija "O malterima" Elene Vasih Petrović i Danijele Milanković.