TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Održan Okrugli sto, Kopaonik, 22-23.08.2013

27. август 2013

Protekle sedmice je na Kopaoniku održan okrugli sto pod nazivom “SIGURNA GRADNJA I UPOTREBA EKO-MATERIJALA U ARHITEKTONSKOM OBLIKOVANJU OBJEKATA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMA”.

Zanimljivi referati učesnika, a naročito diskusija koja je usledila po njihovom izlaganju, nastojali su da evidentiraju uočene slabosti u planiranju a naročito u primeni planskih dokumenata koji tretiraju zaštićena prirodna dobra, a koje za posledicu imaju ne samo ogromne materijalne štete već i nenadoknadive gubitke prirodnih vrednosti zaštićenih dobara. Nacionalni park Kopaonik sa najvećim kapacitetima planinskog turizma u našoj zemlji, na žalost prednjači i po ugroženosti i po broju požara koji godinama u nepovrat odnose hiljade hektara neponovljivih prirodnih lepota.

Posebno je alarmantna situacija u, i oko turističkih smeštajnih kapaciteta, koji gotovo svake godine, kao u jednoj pesmi “...gore kao svetionik...”, ugrožavajući zdravlje i život posetioca planine. Srećom, do sada nije bilo ljuskih žrtava.

Na savetovanju su prezentovana i ponuđena konkretna rešenja za postojeće neodrživo stanje, ako i rešenja koja će u perspektivi u arhitektonskom smislu oblikovanja objekata omogućiti zadržavanje i primenu već prepoznatljivog kopaoničkog stila gradnje, ali primenom tradicionalnih ekoloških materijala proizvedenih po trenutno najsavremenijoj tehnologiji u našoj zemlji, a i šire. Ti materijali naravno poseduju i sve one dodatne vrednosti koje će garantovati funcionalnost, racionalnost, ekonomičnost, trajnost i bezbednost objekata i okoline u njihovoj blizini. Jedan od zaključaka i poruka sa ovog skupa je i da se i u ostalim zaštićenim prirodnim dobrima naše zemlje preventivno deluje što pre, kako bi se sprečilo nastajanje situacije slične Kopaoniku, za čije će rešavanje biti potrebna značajna materijalna sredstva u skoroj budućnosti, tj. praktično odmah.