TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Svečano otvaranje Andrićgrada

28. јун 2014
Na slici (s leva): Milorad Dodig, Predsednik Republike Srpske, Emir Kusturica idejni tvorac grada, Aleksandar Vučić, Predsednik Vlade Republike Srbije, ispred krova pokrivenog sa crepovimaTondach Potisje Kanjiža presecanjem vrpce “otvaraju” grad.

U subotu, 28.06.2014. godine, na dan velikog srpskog praznika, Vidovdana, svoje kapije je za ugledne goste, zvanice i više hiljada prisutnih širom otvorio Andrićgrad, prvi grad u svetu koji je svoje ime dobio po nekom nobelovcu.
Ovaj grandiozni projekat koji je završen u, za naše uslove i građevinarstvo, potpuno neshvatljivo kratkom i rekordnom roku od 3 godine, svojim multifunkcionalnim sadržajima raspoređenim na 45.000 kvadratnih metara biće u budućnosti dom mnogim multikulturalnim sadržajima i događajima.
Istoga datuma, sada već davne 2011. godine, kada je prilikom polaganja kamena temeljca naš proslavljeni filmski i pozorišni režiser, književnik i kosmopolita, Emir Kusturica, obećao svečano otvaranje grada za datum obeležavanja stogodišnjice početka Velikog rata, mnogi su sa nevericom samo odmahivali glavama. I to pre svega oni koji su imali predstavu i saznanja o tome da će grad izrasti u priobalju, na ušću Drine i Rzava, a da će njegova gotovo jedna trećina biti izgrađena pod zemljom.
Od samog početka, Profesor je oko sebe okupio tim mladih i poletnih entuzijasta, među kojima je bilo i onih kojima je to bio prvi ozbiljan posao na projektovanju, regrutovao je uglavnom lokalnu kvalifikovanu i nešto manje kvalifikovanu radnu snagu za izvođenje građevinskoh radova, i na kraju a pre svega svojim ličnim primerom, nesebičnim zalaganjem, gotovo stalnim prisustvom i staranjem o gradilištu svima dao do znanja, baš kao i jedan lik iz njegovih filmova “da se on bez Udarničke ne vraća!”
Ta njegova odlučnost koja je često prerastala u inat i prkos, neiscrpna energija koju je nesebično zračio oko sebe, kao i humana i univerzalna misija celokupnog projekta privukla je i Tondach Potisje Kanjiža, koje se, može se slobodno reći, od prvih dana mobilisalo oko njega.
Već jula iste godine, na zahtev Profesora Kusturice, razvijen je novi tip engobe, terakota antik (u fabrici i dalje znan kao “engoba kusturica”) za crep Mediteran Plus, koji je već u avgustu pokrio prve krovove budućeg grada, a septembra su prezentovani crepovi za pokrivanje krovova takozvane srednjovekovne faze grada, koja je, mimo hronologije, završena tek ove godine, pred samo njegovo otvaranje.
I kada se sve to sabere, rezultat te saradnje na projektu Andrićgrada se ogleda u blizu 10.000 kvadratnih metara krovova sa Tondach crepom, koji će se od sada ogledati za sva vremena i u Drini, baš kao i onaj prekrasni most u blizini, na Drini ćuprija.