TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Turistički centri velika gradilišta

16. септембар 2014

Turizam podstiče razvoj gotovo svih privrednih grana, upošljava lokalno stanovništvo i koliko-toliko zaustavlja migraciju mladih. Pri izgradnji turističkih objekata ima posla i za građevinsku operativu i fabrike građevinskog materijala. Baš kao u Drvengradu i Andrićgradu.
Tokom snimanja filma "Život je čudo", Emir Kusturica se zaljubio u parče zapadne Srbije i odlučio da tu sagradi novi grad. Uposlio je domaće proizvođače građevinskog materijala i lokalnu radnu snagu.
"Emir upravo radi na tome da njegovi radnici budu što mlađi. Danas nas je ovde devedeset. Radimo i zadovoljni smo. Tu smo, ostali smo na Mokroj gori", kaže recepcioner u Drvengradu Bojana Tošić.
Brvnare koje čine kompleks Drvengrada stare su više od stotinu godina. Zapuštene i na granici propadanja pronađene su u okolnim selima. Savremeni građevinski materijal iz domaćih fabrika dao im je novi život.
"Turistički centri su jedina mesta gde se organizovano i većim intenzitetom gradi. Nažalost, to je tako. Naša stanogradnja je prilično zamrla u velikim gradovima, tako da smo u traganju za novim poslovima gotovo slučajno došli do informacije da ovde počinje jedan veliki projekat", kaže Aleksandar Beronja iz firme "TONDACH Potisje" – Kanjiža.
Taj projekat je pre tri godine otvorio i jedan drugi, na levoj obali Drine. Kraj Višegrada počela je gradnja Andrićgrada, koja još traje.
"Andrićgrad je zamišljen da bude kulturni, istorijski, umetnički, hrišćanski i, konačno, turistički kompleks", kaže Ljubomir Jelesijević, domaćin Andrićgrada.
Ovde sada radi stotinak ljudi. Kada se završi hotel čija je gradnja pri kraju, otvoriće se još radnih mesta.
Male zemlje na inostranom tržištu, turističku šansu imaju samo ako se udruže. Drvengrad, Mokra gora, Šarganska osmica, Andrićgrad i Višegrad – dobar primer regionalne turističke saradnje.

rts